What To Discard Tuesdays - Week 12

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*
*Note that the questions are random, and you may see the same ones periodically*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A1. 

4S is the correct answer. Although the amount of effective tiles are the same when discarding 8S, but discarding the 4S will also give you a Pon-Ten (Call Pon once to become Ten-Pai) and become Tan-Yao, so 4S will be the better choice.



 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 8S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 8S

A2.

4 or 7P is the correct answer. Discarding 3 or 6S is also a choice, but since 8S is the Dora, it would be better to prepare in case you draw a 7S or 8S, so you would want to keep the Souzu tiles.



 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A3.

9S is the correct answer. The 6889 shape is still not good regardless if you draw the 7 or not (67889). So in this case, discarding the 9 sooner than later is the correct answer. 

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A4.

3P is the correct answer. It is good to keep a consecutive run like the 3456S within your hand rather than keeping an abandoned tile.

 


 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A5.

6P is the correct answer. Try to remember that skipping Toi-tsu like the 44688P shape has a good chance to become a good shape at the end.

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A6.

9S is the correct answer. Think of the 6 Block method and 455M + 77P + 99S has 3 Toi-tsu, so you will need to discard one of them. Since you can aim Tan-Yao too, discarding 9S would be the better choice.

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A7.

4P is the correct answer. Even if you discard the 4P, you are still able to utilize a 3P in any case your draw it, and you can also call Haku for a Pon-Ten (Son to become Ten-Pai).

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A8. 

4S is the correct answer. This question is about solidifying your Jan-Tou/Pair. In this case, the Dora is 3S, so you would want to keep the 3S 6S shape Riyan-Men.

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A9.

1S is the correct answer. In this 1334S situation, 2S and 5S are still tiles that you can use, even if you discard the 1S.

 

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 7S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 7S

A10.

6M or 8M is the correct answer. You might tend to discard from Haku, but because the Pinzu/Circle shape is goo, discarding 6M or 8M and aiming for Hon-Itsu will be the correct choice.