What To Discard Tuesdays - Week 14

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A1. 

3S or 4S is the correct answer. Manzu/Character is in a San-Men-Chan (3 Sided Wait) and the other waits are Ryan-Men (Double Sided Wait), so dropping either 3S or 4S at this point is the answer. 

 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A2.

1S is the correct answer. In this 1334S situation, 2S and 5S are still tiles that you can use, even if you discard the 1S.

 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A3.

1P or 2P is the correct answer. Some may say 3P, and although it is a viable choice, aim for higher points by adding Tan-Yao + Pin-Fu. 

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A4.

3S is the correct answer. Although the comparisson may be small, 3S and 5S have 2 different tiles that can attach to them and become a Ryan-Men. So if you think about how many effective tiles can attach to the remaining tiles, solidifying this factor will be more efficient. 

 


 

 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5M

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5M

A5.

6M is the correct answer. If you draw 6M in the shape of 566M, you will need to discard 5M. Solidifying the Ryan-Men here will prevent you from discarding the Dora. 

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A6.

4P is the correct answer. Even if you discard the 4P, you are still able to utilize a 3P in any case your draw it, and you can also call Haku for a Pon-Ten (Son to become Ten-Pai).

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5P

A7.

2P is the correct answer. Although the final points will be the same regardless of discarding 2P or 5P, there is the risk that some one will call the Dora. If you have a choice, it will be better to discard the tile that is not the Dora. 

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A8. 

5P is the correct answer. The question is to decide wether to solidify the Pinzu or Souzu as your Jan-Tou (Atama/Pair). If you are waiting on a Ryann-Men of 4 and 7 or 1 and 4, a 1 and 4 wait is stronger. So solidifying the 1 and 4 wait will be better, thus discarding the 5P is the correct choice.

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A9.

1S is the correct answer. Discarding 1S or 3S give you the same amount of effective tiles that you can draw, but by discarding the 1S, you will be able to keep Ii-Pei-Kou as an option.

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A10.

3S is the correct answer. Rather than solidifying the 5P and 8P wait, it is better to solidify the 2S 5S 8S wait for a wider final wait.