What To Discard Tuesdays - Week 4

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*
*Note that the questions are random, and you may see the same ones periodically*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A1. 

1M is the correct answer. No need to over think, so discarding 1M and have a wider wait is the right choice.

 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A2.

2M or 4M is the correct answer. The question is which Kan-Chan are you going to discard. Since you can get a possible 678 San-Shoku, discarding the 2M and 4M is the correct answer. 

 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 7P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 7P

A3.

6S is the correct answer. Although the amount of effective tiles are the same as discarding 2S, you can also aim for Pin-Fu, so discarding 6S is the correct answer. If you can't aim for Pin-Fu, discard 2S for a possible better shape.

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A4.

1P is the correct answer. The key to this one is to compare the Ko-Ritsu-Hai (Direct Translation: Lone Tiles). The priority is 1P < 2M < 3S, so discarding the 1P is the correct answer. 

 


 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A5.

1S is the correct answer. Although you will be in 2 Shan-Ten (2 tiles away from Ten-Pai), Tan-Yao will become an option for you. Discarding 1S will still let you utilize 3S if you draw it. 

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 7S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 7S

A6.

6M or 8M is the correct answer. You might tend to discard from Haku, but because the Pinzu/Circle shape is goo, discarding 6M or 8M and aiming for Hon-Itsu will be the correct choice. 

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A7.

1M is the correct answer. Although discarding 3S will also have a wide wait, your final winning shape will more likely become a Riyan-Men wait by discarding 1M, so that will be the correct choice. 

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A8. 

3S is the correct answer. Rather than solidifying the 5P and 8P wait, it is better to solidify the 2S 5S 8S wait for a wider final wait. 

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A9.

9S is the correct answer. The 6889 shape is still not good regardless if you draw the 7 or not (67889). So in this case, discarding the 9 sooner than later is the correct answer. 

 

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A10.

4P is the correct answer. The amount of tiles you can wait on regardless if it is a Shabo or Kan-Chan wait are the same, but because there is a possible San-An-Kou, discarding the 4P is the correct answer.