What To Discard Tuesdays - Week 5

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*
*Note that the questions are random, and you may see the same ones periodically*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9S

A1. 

5P is the correct answer. Manzu has a continuous run that becomes a good shape. 5P has less tiles that become a Riyan-Men because of the 4P An-Kou, so discarding 5P is the correct choice.

 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A2.

4S is the correct answer. This question is about solidifying your Jan-Tou/Pair. In this case, the Dora is 3S, so you would want to keep the 3S 6S shape Riyan-Men.

 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A3.

3M is the correct answer. Discarding the 3M or 3P is the question. 1113P shape becomes likey to be a Men-Tsu (Completed set of 3 tiles) + Jan-Tou/Pair, so discarding 3M is the correct choice.

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9M

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9M

A4.

3S is the correct answer. In ordet to have the widest final wait, let’s try to remember to compare the Riyan-Men waits and solidify the best/widest option!

 


 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A5.

4M is the correct answer. Discarding 4M without overthinking is the correct choice. Let’s try to remember the priority like this: Riyan-Men > Sha-Bo・Kan-Chan・Pen-Chan.

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9S

A6.

6M is the correct answer. Red566M shape will make you discard the Red Dora if you draw the 6M. It is better to solidify your Riyan-Men shape here so you won’t have to discard the Red Dora.

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A7.

7P is the correct answer. If you discard 5P you will still be have 6P as your Uke-Ire but if you draw 4S, you won’t be in Ten-Pai, so 7P is the correct answer.

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A8. 

1P is the correct answer. Whether you draw the 2P or 3P, your shape will become 124P or 134P and either way 1P will not be useful. If you are trying to decide to discard either the 1 or 4, discarding the 1 first is the most basic choice!

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A9.

8P is the correct answer. This the 6 Block Method question. You would want to discard 68P or 57S, but 57S will give you 2 tiles that would change it into a Riyan-Men (48S), so discarding 8P is the correct choice. You are able to draw 5P and make it a Riyan-Men too, so discard 8P first.

 

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A10.

3M is the correct answer. This is a tough hand, but the 3556M shape will still allow you to utilize 4M and 7M even if you discard the 3M, so that is the correct choice.