What To Discard Tuesdays - Week 6

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*
*Note that the questions are random, and you may see the same ones periodically*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A1. 

7P is the correct answer. If you discard 5P you will still be have 6P as your Uke-Ire but if you draw 4S, you won’t be in Ten-Pai, so 7P is the correct answer.

 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3P

A2.

4P is the correct answer. 4P and 6P comes up as your discard options. If you discard 6P, you will have to discard the 3P Dora if you draw 4P or 3S. So 4P will be the best choice.

 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A3.

1M is the correct answer. No need to over think, so discarding 1M and have a wider wait is the right choice.

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A4.

3S is the correct answer. Rather than solidifying the 5P and 8P wait, it is better to solidify the 2S 5S 8S wait for a wider final wait.  

 


 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A5.

2S is the correct answer. Think of the 1223S shape as 123S + 2S.  The most useless individual tile will be 2S so discard 2S.

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Ton/East

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Ton/East

A6.

3M is the correct answer. You would want to keep the 7M for a possible San-Shoku, and 5S for a possible Ittsuu. So if you thing of your Yaku, the 3M is the least valuable so discarding it will be the best choice.

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A7.

1M is the correct answer. Discarding the 1M without thinking much would be the correct choice. The 1M is least useful in a 134 shape.

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A8. 

1S is the correct answer. Discarding the 1S is the correct choice because you can also have Tan-Yao in mind.

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5P

A9.

2P is the correct answer. Although the final points will be the same regardless of discarding 2P or 5P, there is the risk that some one will call the Dora. If you have a choice, it will be better to discard the tile that is not the Dora. 

 

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A10.

8P is the correct answer. This the 6 Block Method question. You would want to discard 68P or 57S, but 57S will give you 2 tiles that would change it into a Riyan-Men (48S), so discarding 8P is the correct choice. You are able to draw 5P and make it a Riyan-Men too, so discard 8P first.