What To Discard Tuesdays - Week 7

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*
*Note that the questions are random, and you may see the same ones periodically*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A1. 

3S is the correct answer. Although the comparisson may be small, 3S and 5S have 2 different tiles that can attach to them and become a Ryan-Men. So if you think about how many effective tiles can attach to the remaining tiles, solidifying this factor will be more efficient.

 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 5P

A2.

2P is the correct answer. Although the final points will be the same regardless of discarding 2P or 5P, there is the risk that some one will call the Dora. If you have a choice, it will be better to discard the tile that is not the Dora.

 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A3.

7P is the correct answer. If you discard 5P you will still be have 6P as your Uke-Ire but if you draw 4S, you won’t be in Ten-Pai, so 7P is the correct answer.

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A4.

3M is the correct answer. Discarding the 3M has the most amount of effective tiles (22 tiles).

 


 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A5.

2S is the correct answer. Think of the 1223S shape as 123S + 2S.  The most useless individual tile will be 2S so discard 2S.

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 9S

A6.

5P is the correct answer. Manzu has a continuous run that becomes a good shape. 5P has less tiles that become a Riyan-Men because of the 4P An-Kou, so discarding 5P is the correct choice.

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A7.

7P is the correct answer. Even if you discard 7P in a shape of 457P, there are no drawbacks, so 7P is the correct answer. 

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A8. 

1P is the correct answer. The key to this one is to compare the Ko-Ritsu-Hai (Direct Translation: Lone Tiles). The priority is 1P < 2M < 3S, so discarding the 1P is the correct answer. 

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A9.

4P is the correct answer. Even if you discard the 4P, you are still able to utilize a 3P in any case your draw it, and you can also call Haku for a Pon-Ten (Pon to become Ten-Pai).

 

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3P

A10.

1S is the correct answer. This is because in the 1245S situation the 3S will overlap. Let's try and get rid of this situation sooner than later!