What To Discard Tuesdays - Week 8

Click HERE for the original questions and more quizzes on Mahjong Tutorial.

*Translations of the original quizzes start below*
*M=Manzu/Character, P=Pinzu/Circles, S=Souzu/Bamboo*
*Note that the questions are random, and you may see the same ones periodically*

*Rules: Full Hanchan. 25000 Point Start and 30000 Return. Uma is 10-30
One Red 5 in Manzu, Pinzu and Souzu respectively.
Any other rule that needs to be considered will be mentioned in the quizzes*
 

Q1.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A1. 

2M is the correct answer. The shape 2445M will still give you a 36M wait even if you discard 2M, so 2M is the correct choice. 

 

 

Q2.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A2.

4P is the correct answer. Even if you discard the 4P, you are still able to utilize a 3P in any case your draw it, and you can also call Haku for a Pon-Ten (Pon to become Ten-Pai).

 

 

Q3.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A3.

3S is the correct answer. At first, you may think that there is no difference between your choices, but between a 4 and7, and 1 and 4, the 1 and 4 wait is stronger. So solidifying the Riyan-Men and discarding the 3S is the right choice.

 

 

Q4.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A4.

4,5S is the correct answer. 3S may also be an option, but since a 789 San-Shyo-Ku is possible, solidifying the Jan-Tou and discarding the 4 or 5S is the right choice.

 


 

Q5.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A5.

5P is the correct answer. The question is to decide wether to solidify the Pinzu or Souzu as your Jan-Tou (Atama/Pair). If you are waiting on a Ryann-Men of 4 and 7 or 1 and 4, a 1 and 4 wait is stronger. So solidifying the 1 and 4 wait will be better, thus discarding the 5P is the correct choice.

 

 

Q6.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 3S

A6.

8P is the correct answer. This the 6 Block Method question. You would want to discard 68P or 57S, but 57S will give you 2 tiles that would change it into a Riyan-Men (48S), so discarding 8P is the correct choice. You are able to draw 5P and make it a Riyan-Men too, so discard 8P first.

 

 

Q7.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A7.

4M is the correct answer. Discarding 4M without overthinking is the correct choice. Let’s try to remember the priority like this: Riyan-Men > Sha-Bo・Kan-Chan・Pen-Chan.

 

 

Q8.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: Haku

A8. 

1S is the correct answer. In this 1334S situation, 2S and 5S are still tiles that you can use, even if you discard the 1S.

 

 

Q9.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 8M

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 8M

A9.

4S is the correct answer. Since the 667M shape can accept the 58M that includes the Dora, you would not want to solidify this as your Jan-Tou, discarding 4S is the correct choice.

 

 

 

Q10.

 East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

East 1, 0 Honba, 4th Turn, Seat Wind: West, Dora: 1P

A10.

3S is the correct answer. Although the comparisson may be small, 3S and 5S have 2 different tiles that can attach to them and become a Ryan-Men. So if you think about how many effective tiles can attach to the remaining tiles, solidifying this factor will be more efficient.